Zopiclon Tijdens De Zwangerschap

Deze factsheet is geschreven voor het publiek door de UK Teratology Information Service (UKTIS). UKTIS is een non-profitorganisatie die namens de Britse gezondheidsafdelingen wordt gefinancierd door de UK Health Security Agency (UKHSA). UKTIS verstrekt sinds 1983 wetenschappelijke informatie aan zorgverleners over de effecten die medicijnen, recreatieve drugs en chemicaliën kunnen hebben op de zich ontwikkelende baby tijdens de zwangerschap.

Snel lezen

Zopiclon wordt af en toe tijdens de zwangerschap gebruikt als andere methoden er niet in zijn geslaagd een ernstig slaapprobleem te behandelen.

Wat is het?

Zopiclon (Zimovane®) is een soort slaaptablet, een slaapmiddel genaamd, dat soms voor korte perioden wordt voorgeschreven om ernstige slaapproblemen (slapeloosheid) te behandelen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van zopiclon tijdens de zwangerschap?

Zopiclon helpt bij slaapproblemen en kan daardoor het welzijn en de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Zopiclon kan af en toe tijdens de zwangerschap worden aangeboden als andere methoden om de slaap te verbeteren niet hebben gewerkt.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van zopiclon tijdens de zwangerschap?

Er is geen sterk bewijs dat aantoont dat zopiclon tijdens de vroege zwangerschap geboorteafwijkingen bij de baby veroorzaakt.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat zwangere vrouwen die zopiclon en soortgelijke medicijnen gebruiken een grotere kans hebben op vroeggeboorte en een baby met een laag geboortegewicht. Het is echter onduidelijk of dit directe effecten van zopiclon waren of het gevolg zijn van andere factoren die vaker voorkomen bij vrouwen die dit geneesmiddel gebruiken.

Zopiclon kan bij de pasgeboren baby ontwenningsverschijnselen op korte termijn veroorzaken als het in de weken vóór de bevalling wordt ingenomen.Om deze reden kan een baby na de geboorte enige tijd in de gaten worden gehouden om te controleren op symptomen zoals nervositeit, slaapproblemen en ademhalingsproblemen.

Zijn er alternatieven voor het gebruik van zopiclon tijdens de zwangerschap?

Ja, meestal. Slaapproblemen kunnen soms worden verbeterd met behulp van niet-medicamenteuze methoden en er zijn ook alternatieve soorten medicijnen die kunnen helpen. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger worden terwijl ze zopiclon gebruiken, moeten hun behandeling met een arts bespreken.

Wat moet ik doen als ik zopiclon liever niet gebruik tijdens de zwangerschap?

Uw arts zal u helpen andere opties te verkennen die u kunnen helpen bij het slapen. Geneesmiddelen worden tijdens de zwangerschap alleen voorgeschreven als dat nodig is. Een arts bespreekt eventuele zorgen graag met u.

Zal ik of mijn baby extra toezicht nodig hebben?

In Groot-Brittannië krijgen alle vrouwen na ongeveer twintig weken zwangerschap een zeer gedetailleerde scan aangeboden als onderdeel van hun routinematige prenatale zorg. Er is geen aanvullende monitoring van de baby nodig vanwege het gebruik van zopiclon.

Zijn er risico’s voor mijn baby als de vader zopiclon heeft gebruikt?

Er is geen bewijs dat zopiclon dat door de vader wordt gebruikt, de baby kan schaden door effecten op het sperma.

Met wie kan ik praten als ik vragen heb?

Als u vragen heeft over de informatie in deze bijsluiter, bespreek deze dan met uw arts. Ze hebben toegang tot meer gedetailleerde medische en wetenschappelijke informatie via.

Hoe kan ik in de toekomst helpen de informatie over de veiligheid van geneesmiddelen voor zwangere vrouwen te verbeteren?

Met ons online meldsysteem kunnen vrouwen met een huidige of eerdere zwangerschap een digitaal beveiligd ‘mijn hobbelsrecord ‘ aanmaken  U wordt gevraagd informatie in te voeren over uw gezondheid, of u al dan niet medicijnen gebruikt en de uitkomst van uw zwangerschap. Tijdens de zwangerschap of daarna kunt u uw gegevens op elk moment bijwerken. Deze informatie zal ons helpen beter te begrijpen hoe medicijnen de gezondheid van zwangere vrouwen en hun baby’s beïnvloeden.

Leave a comment